BeslenmeKadın Hastalıkları

Regl Döneminde Ne Yenilmelidir?

Regl döneminde vücutta şişkinlik, ağrı, göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, ruhsal gerginlik hali, sinirlilik durumu tatlı ve tuzlu krizleri çok yaşanabilir.

Bu dönemlerde özellikle en büyük sorun şişkinlik ve kilo artışı gelmektedir. Tuz miktarını azaltmak, vücuttaki oluşacak sıvı artışını azaltacaktır. Yemekleri az tuzlu veya tuzsuz pişirmek ödeminizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca vücuttaki şişkinliği önlemek için su miktarını da arttırmak gerekir. Çay kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeren içeceklerin aşırıya kaçınılmaması önemlidir. Ödemi atmak için maydanoz ve kekikleri; yemek ve salatalarınızda kullanılabilir. Ya da çaylarını da yapıp içebilirsiniz.

Regl döneminde aşırı kanamaya bağlı olarak, demir kaybını önlemek için günlük ortalama 90 gr kadar kırmızı et, tavuk, balık tüketilmelidir. Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kuru meyveler de demir açısından zengin olduğundan bu dönemde tüketilebilir.

Regl döneminde B6 ve magnezyum değerlerinde azalma olur, buda sinir sisteminizi olumsuz etkiler. Bu nedenle regl dönemi öncesinde mutlaka B6 vitaminler açısından zengin olan kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, süt, portakal, armut, muz, lahana, ıspanak, karaciğer, taze ve kuru fasulye tüketilmelidir.

Ayrıca magnezyum düzeyinde azalma tatlı isteğine neden olur. Tatlı krizlerini önlemek için magnezyum tüketimine dikkat etmelisiniz. Tüm yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, tahıllar, kepekli pirinç, fındık, ceviz, badem, patates, üzüm, kakao, çikolata magnezyumdan zengindir. 1 fincan sıcak çikolata masum bir kaçamak olarak bu dönemde tatlı isteğinizi önleyecektir.

Kan şekeri kontrolü için posa açısından yüksek besinler tüketmek çok önemlidir. Bunun için tam tahıllı undan yapılmış ekmek, kepekli makarna ve pirinç; her öğünde salata tercih etmeniz posa alımını arttırır. Bal, reçel, pekmez gibi besinler kan şekerini hızlı yükselttiği gibi hızlı da düşürür ve tatlı krizlerini etkiler. Regl dönemi öncesinde bu besinleri sınırlandırmak gerekir.

Bu dönemde öğün sayısını artırmak boş enerji alımınızı önler. Ara öğün olarak daha düşük kalorili besinleri seçmek gereklidir. Meyveleri, sert kabuklu yemişler, yoğurt, süt gibi besinleri alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Bütün bunlardan önemli olarak; Sıvı ihtiyaçlarınızı su ile karşılayın. Mutlaka günde 8-10 bardak su tüketin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz atmak ister misin?
Kapalı
Başa dön tuşu