Mantar Hastalığında Yenmemesi Gerekenler
Normalde mantar hastalığı denildiğinde aklımıza ilk gelen şey ayak ve ellerde olan mantar hastalığıdır. Fakat mantar hastalığı sadece el ve ayakta değil bağırsakları ve midenizi de istila edebiliyor. Bundan muzdarip olan kişilerde mantar hastalığında yenmemesi gerekenler, mantarı azdıran yiyecekleri araştırıyor doğal olarak.
Mantarların en çok bağırsakta olduğunu, yerleştiğini söyleyen doktorlar teşhisin nasıl konulduğunu şöyle anlatıyor. Bağırsağa yerleşen mantarın en büyük belirtisi karın ağrısı ve karındaki şişkinlik. Bunların dışında sürekli ishal olmak veya kabızlık sıkıntısı yaşamak, halsizlik durumları, ağızda koku oluşumu ve aşırı tatlı yeme isteği belirtileridir.
Mantar hastalığında yenmesi gerekenler
Bağırsakta ve midede mantar oluşumuna karşı etkili olan kırmızı acı biber, lifli gıdalar, kuruyemiş, sarımsak tüketilmelidir. Bunların dışında kimyon, ısırgan otu, melisa otuda mantarın bağırsaklarda yayılmasına karşı etkilidir. Armut ve nohut kabızlığa iyi gelir ayrıca bağırsakları yumuşatır, lahana, brokoli ve çilekte mide dostu besinler olduğu için bunlarda kesinlikle tüketilmelidir. Bağırsaklarında bu tür problem yaşayan kişilerin esmer pirinç, incir, badem, fıstık gibi kuruyemişlerinde tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmektedir.
Bağırsaklara hangi çaylar iyi gelir?
Bağırsaklarında bu şekilde sıkıntı çekenler için uzmanlar yukarıdaki tavsiyelerin dışında bir kaç tane bitki çayıda tavsiye ediyor. Bağırsak şişkinliğine iyi gelen bitki çayları sarı kantaron, papatya ve kekik çayıdır. Bu çaylar gaz sancılarına ve mide ağrılarının azalmasına iyi gelmektedir.
Mantar hastalığında yenmemesi gerekenler diye özellikle bir gıda belirtmeyen uzmanlar genellikle yukarıda saydığımız mantarı kontrol altına alan gıdalar, çaylar ve besinleri tavsiye etmektedirler. Fakat her zaman söylediğimiz gibi bu sıkıntıların çözümü için önce doktorunuza danışmanız, kontrole gitmeniz tavsiye edilir.