Dil Yaraları ve Dilde Çatlakların Sebepleri
Dil yaraları ve özellikle dil üzerinde oluşan çatlaklar sıklıkla karşılaşılan ağız ve dil sorunları arasında yer alıyor. Dilde yaraların pek çok sebebi olabilmektedir. Bu yazımızda dilde yaraların sebepleri, tedavisi ve özellikle dil üzerinde oluşan çatlakların sebepleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
Dil boğaz tabanına bağlı olarak hareket eden ve vücuttaki en kuvvetli kaslardan oluşan bir organımızdır. Dil fonksiyonları bakımından oldukça önemlidir. Dil çiğnemeye yardımcı olur, tad alma organımızdır, besinleri çiğneyip yutmaya yardım eder, ayrıca konuşma da gene dil sayesinde yapılabilmektedir. Dilin yapısında tad alma kabarcıkları önemlidir ve dilin her iki bölümünde de bulunmaktadırlar. Bu bölümlere papilla adı verilir. Papilla aynı zamanda dilin üzerinde, ağız bitiş yerlerinde ve gırtlak kısmında da bulunmaktadır. Dilin alt yüzeyi ince bir zarla ağız tabanına bağlanmaktadır. Özellikle peltek konuşan çocuklarda bu bağın çok kısa olduğu ve peltek konuşmaya sebep olduğu gözlenmiştir. Ancak bu durum basit bir cerrahi müdehale ile küçük yaşlarda çözülebilmektedir.
Sağlıklı dilin rengi pembemsi beyazdır. Sağlıklı dil nemli ve temiz görünür. Dilde kuruluk olması bir sağlık sorunudur. Ayrıca dil renginin koyu olması, dil üzerinde tüy çıkması da hastalık belirtileridir. Bunların yanısıra dilde yanma ve dilin acıması da insanları en çok rahatsız eden dil hastalıkları arasındadır. Bazı hastalıklarda dil şeklide değişir. Örneğin kızıl hastalığında dil rengi parlak kırmızı bir şekildedir ve dilin üzerinde kabarcıklar belirerek dil şişer. Bu görünü daha çok çileği anımsattığı için bu rahatsızlığa çilek dili adı verilmiştir.
Sıkça rastlanan dil hastalıkları arasında glossit yer almaktadır. Bu rahatsızlık dilin mikrop, mantar veya virüsler sebebiyle enfekte olması sebebiyle oluşur. Bazen sivri ve çarpık dişler de dilin iltihaplanmasına sebep olmaktadır.
Dilde yanma veya dil yanması şikayeti ise genel olarak daha çok sindirim sistemi kaynaklıdır. Sindirim sistemindeki bozukluklar dilde yanma hissine sebep olur. Bu tip şikayetlerde sindirim sistemi ile alakalı bir doktora görünmek faydalı olacaktır.
Dil üzerinde kesikler, dilde derin çatlaklar şeklinde dilin yüzeyinin girintili çıkıntılı bir hal alıp düzgün formunu yitirmesine sıkça rastlanmaktadır. Dilin bu haline coğrafi dil denmektedir. Coğrafi dil rahatsızlığı bulaşıcı değildir. Bu rahatsızlığın genelde sebebi genetik yatkınlık olmakla beraber farklı sebeplerden de kaynaklanabilir. Örneğin dilde mantar (candida), yoğun stres durumu, vitamin eksiklikliği, ağız kuruluğu da buna sebep olabilmektedir. Coğrafi dil rahatsızlığı için genel olarak gargara verilmektedir. Ayrıca antiseptikler, ağız hijyenine çok dikkat edilmesi, karbonatla gargara yapmakta faydalı olabilir. Ayrıca beslenmeye de çok dikkat etmek gerekir. Dilde çatlaklar varsa vitamin yönünden zengin özellikle b12, demir ve çinko yönünden zengin gıdalar alınması tavsiye edilir. Gerekli tahlilleri yaptmanız halinde doktorunuz size bu vitamin desteklerini verecektir.
dil kökünde Papila büyümesi
ve dil ortasının kökten ucuna doğru kızarıklığı mevcut yaklaşık bir yıldır devam ediyor sebebi ne olabilir ciddimidir