Kadın Hastalıkları

Rahim Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Belirli bazı hücreler anormal olarak gelişirler ve kontrolsüz büyürler. Bu olduğu zaman tümörler oluşmaya başlar. Tümörler iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilir.Tümörün nelerin sebep olduğu, belirtilerinin neler olduğu ve tedavisinin nasıl olduğunu sizlere için araştırdık. Unutmayın ki kanser’de erken teşhis her zaman hayat kurtarır.

  • Rahim kanseri nedir?

Normalde vücudun dokularını oluşturan sağlıklı hücreler düzenli olarak büyür, bölünür ve yenilenirler. Bu vücudu sağlıklı kılar. Bazen belirli hücreler anormal olarak gelişirler ve kontrolsüz biçimde büyürler. Bu olduğu zaman tümörler oluşmaya başlar. Tümörler iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilir.

Rahim kanserinin en sık görülen çeşidi rahim içi (endometrium) kanseridir. Rahim içi kanseri rahim içi döşemesinde oluşur. Sarkom başka çeşit bir rahim kanseridir. Sarkom kas veya diğer dokulardan köken alır. Sarkom rahim içi kanserlerinden daha nadir görülen ancak rahim içi kanserinden daha saldırgandır ve belirtileri farklıdır. Rahim içi kanseri sarkomdan daha sık görüldüğü ve belirtileri farklı olduğu için bu yazımızda rahim içi kanserini anlatacağız.

  • Rahim Kanseri Nedenleri

Rahim kanserine neyin sebep olduğunu tam olarak bilemiyoruz fakat bu hastalıkla ilişkili bazı risk faktörleri vardır. Bir çok rahim kanseri hormon bağımlıdır. Bir kadındaki hormon düzensizliği rahim kanserine neden olabilir. Kadında yumurtalıklar tarafından salgılanan ve adet siklusunu düzenleyen östrojen ve progesteron adlı hormonlar vardır. Bu hormonların düzenli salınımı her ay devam etmektedir.

  • Rahim kanseri belirtileri

Rahim kanseri teşhisi için en önemli şey belirtiler açısından uyanık olmaktan geçiyor. Anormal kanama, lekelenme, yeni bir akıntı veya menopozdan sonra kanama veya lekelenme olması rahim kanseri belirtileridir. Bu belirtiler daimi olabileceği gibi geçici de olabilir. Özellikle menopozdan sonra, her anormal kanamanın bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

* Menopoz sonrası yaşanan kanamalar en önemli belirtidir. Bu kanamalar, hafif veya ağır kanamalar gibi geniş bir yelpazede görülebilir.

* Vajinadan gelen çok az kanlı, sulu ve kokulu akıntı

* Cinsel ilişki sonrası kanama

* Menopoz döneminde girmemiş kadınlar da adet dönemleri aralarında yaşanan kanamalar nadir de olsa rahim kanserinin belirtisidir.

* Cinsel ilişki sonrası ağrı, karında ağrı ve karında rahatsızlık hissi rahim kanseri belirtisi olabilmektedir.

* Rahim kanserinin ileri evrelerinde halsizlik, kilo kaybı ve kabızlık gibi diğer belirtiler ortaya çıkarabilmektedir

  • Rahim kanseri tedavisi

Tedavinin şekli sağlığınıza ve durumunuza bağlıdır. Sizin için hangi seçeneğin en iyisi olduğu hakkında doktorunuzla konuşun.

  • Rahim kanseri ameliyatı

Eğer rahim kanseri saptanırsa hastalığı tedavi etmek ve daha ileri tedavilerin gerekli olup olmadığını öğrenmek için ameliyat yapılır. Ameliyat sırasında hastalığın evresi saptanır. Evreleme doktorunuzun hangi tedavinin en iyi başarı şansı verdiğine karar vermesine yardımcı olur. Kanser evreleri 1’den 4’e kadardır. Dördüncü evre en ilerisidir. Kanserin evresi tedaviyi ve sonucunu etkiler. Hastaların çoğunun hem rahmi hem de yumurtalıkları alınabilir. Nadiren vajinal veya laporoskopi ile yapılabilir. Kanser rahimde olsa bile rahim kanseri olan hastaların yumurtalık kanseri riski artmış olduğu için yumurtalıklarda alınabilir. Alt karın bölgesindeki lenf düğümleri de kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için alınabilir.

  • Rahim içi kanseri radyasyon (ışın) tedavisi

Radyasyon tedavisi hastalığın evresi temelinde ameliyattan sonra yapılabilir. Nadir olmakla birlikte bazı kadınlar tek başına radyasyonla tedavi edilirler. Radyasyon yüksek enerjili ışınlarla kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurur. Tedavi genellikle haftalar sürer ve özel bir merkeze günlük gitmeyi gerektirebilir.

  • Rahim kanseri için diğer tedaviler

Diğer rahim kanseri tedavileri kemoterapi ve hormon tedavisidir. Bazı kadınlar, progesteron hormonunun sentetik bir versiyonu olan progestin ile tedavi edilebilir. Bu tedavi şekli aşağıdaki durumlarda denenebilir:

+Ameliyat bir seçenek değilse

+Tetkikler kanserin yayıldığını veya ameliyat yada radyasyondan sonra tekrar çıktığını gösteriyorsa

+Genç bir hasta gelecekte bir çocuk istiyorsa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu