Sağlıklı Yaşam

Hareket Azlığının Zararları

Fiziksel aktivite insan sağlığı için çok önemli. Doğada bir kural vardır, kullanılmayan bir şey bozulmaya uğrar. Eğer bir kalbimizi, damarlarımızı, kaslarımızı, eklemlerimizi yeterince kullanmazsak bunlar hızlı bir şekilde bozulmaya uğrar ve bizi çok ciddi şekilde sıkıntılarla uğraştırır. Hatta şöyle bir örnek verelim örneğin yatalak bir hasta 1 ay yattığı zaman o yatmanın zararını telafi edebilmek için hastaya 2 aya kadar yoğun egzersiz programı yaptırılır. İnaktivitenin ve hareketsiz hayatın bir çok zararı var.

İlk olarak kas – iskelet sisteminde çok ciddi zararlar ve bir takım psikolojik problemler doğurabiliyor. Hareketsizlik akciğerde nefes alımını zorlaştırıyor, kanser sıklığını arttırıyor, kilo ile ilgili çok ciddi problemlere sebep oluyor ve kalp – damar hastalıklarına neden oluyor. Fiziksel aktivite azlığının en çok zararı kalp – damar sistemine ve eklemlere oluyor.

Eğer fiziksel aktivitemiz azalmışsa kireçlenmeye neden olabilir, kemik erimesine, bel ve sırt ağrılarına, kırıklara yatkınlık (kemik direnci zayıflar)  neden olabilir ve denge ve koordinasyon bozukluğundan dolayı düşmelere eğilim artar. Hareket azlığı psikolojik bir takım rahatsızlıklara da neden olabilir. Mesela bunlar duygu – durum bozukluğu, depresyon, anksiyete gibi bozukluklar olabilir. Bunların yanında akciğerlerde bir takım bozulmalara neden olabilir. İlk olarak akciğer kapasitesi azalır.

Spor yapmayan bir birey zaten kısa mesafe koştuğu zaman bunu çok rahat bir biçimde anlayacaktır.  Hareket eksikliği amfizem, kronik bronşit, astım gibi hastalıkları arttırır. Kanser olma riskinin artmasına da neden olabilir. Kadınlarda meme kanseri, erkeklerde prostat kanseri, kolon kanseri gibi hemen hemen bütün kanser türleri fiziksel yönden daha az aktif olan insanlarda daha fazla oranda görülmesi mümkün. Bunların yanında fiziksel aktivitenin azlığı obeziteye ve şeker hastalığına da sebep olabiliyor. Vücutta bir takım şekil bozuklukları yani deformitelere sebep olabiliyor. Bunların yanında fiziksel hareket azlığı damar kireçlenmesi, kalp yetmezliği gibi büyük tehlikelere de sebep olabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu