Uzmanlar sorularınızı cevaplıyor – 6
Merhaba.Ben 23 yaşındayım regl dönemlerim düzenli ama çok kısa (3 gün sürürüyor)ve az oluyor. Bu normal midir yoksa jinekoloğ’a gitmelimiyim? Teşekkür ediyorum.
Adet kanaması miktarı kadından kadına çok değişkendir ve kadının yaşı ilerledikçe azalma eğilimi gösterir. Sizin kanamalarınız baştan beri böyle olduğuna göre merak edilecek bir durum olduğunu düşünmüyorum.
24 yaşında bekar genç kızım 2000 yılında sağ yumurtalığımdan kist ameliyatı oldum ve ameliyatta yalnızca kistim alındı. Doktora 5 ay sonra gittiğimde bir daha gelme kist olmaz dedi.2004 nisan ayında merak ettiğimden yine gittim ve tekrar aynı yumurtalıkta kist gördü.3 ay doğum kontol ilacı verdi kistin büyüklüğü 7 cm ve tekrar ameliyat diyor. Ameliyat beni çok korkutuyor çünkü ilaç hiç kisti küçültmemiş sizden acil yardım bekliyorum teşekkürler.
Yumurtalık kistleri çok sık oluşurlar ve çoğu kadında kendiliğinden kaybolurlar ve bazı durumlarda doğum kontrol hapı kullanımı kistin kaybolmasına yardımcı olabilir. Ancak 7 santimetrelik bir kistin ameliyatla çıkarılması gerekir. Bunun nedeni öncelikle çıkarılan dokunun patolojik incelemesinin yapılmasıyla tabiyatının anlaşılması diğer nedeni de bu kistin kendi etrafında dönerek yumurtalık dokusunun canlılığını yitirmesine neden olma riskinin bulunmasıdır.
Merhaba ben 22 yaşında bir genç kızım. Bir sorunum var daha doğrusu sorun olup olmadğını bilmiyorum. Erkek arkadaşım var cinsel anlamda birleşme yaşamadık ama sevişiyoruz. Onunla sevişirken hatta sulandığımı hissediyorum ve bu süre 1 saat filan olursa baya sulanıyorum. Ona belli etmemek için reglimde kullandığım pedlerden kullanıyorum. Sizce bu bir rahatsızlık mı yoksa normal olan birşey mi?
Aşırı cinsel uyarılma böyle bir durumu beraberinde getirir ve normal olarak kabul edilir.
Ben beş yıllık evliyim şu ana kadar geri çekme yöntemini kullanyorduk. Spiral taktımak istiyorum. Hiç doğum yapmadığım için spiral takılamayacağını duydum doğru mu?
Hiç doğum yapmamış kadınlarda teknik olarak spiral takılması biraz daha zor olabilir ama eğer doğum kontrol hapı kullanımına engel bir durum söz konusuysa veya siz hap kullanmak istemiyorsanız ikinci seçenek olarak spiral düşünülebilir.
Ben 24 yaşındayım. 21 martta evlendim, evlenmeden önce adet geciktirici hap ve evlendikten iki gün sonra norlevo adında ertesi gün hapı kullandım ve 27 martta adet gördüm. İkinci adet dönemim iki hafta gecikince doktora gittim adet olabilmem için altı günlük hap verdi ve sonunda adet oldum, bu arada yumurtalıklarımda kistler olduğunu söyledi ve bana doğum kontrol hapı tavsiye etmedi. Hamile kalmamı tavsiye etti, şimdi ise adet tarihim geldi ama adet olamıyorum, acaba bunun nedeni kullandığım haplar mı ve doğum kontrol hapı konusunda ne düşünüyorsunuz?
Sizin bahsettiğiniz orun polikistik over adı verilen duruma uyuyor. Burada yumurtalıklarda ortaya çıkan çok sayıda kist, yumurtlama bozukluğunun bir göstergesi. Yumurtlama bozukluğu ise genellikle adet düzensizliği ve çoğu durumda tüylenmeye neden olur. Gebe kalmak iyi bir çözüm olabilir, ancak eğer gebelik düşünmüyorsanız adetlerinizin düzenlenmesi için doğum kontrol hapı kullanmanızda fayda var.
3 aydır diane 35 kullanıyorum, son adet tarihim Haziran 12, Haziran 26’da hamile kalmış olabilir miyim, diane 35’in koruyucu özelliğinin az olduğunu duydum. Ben ilacı düzenli kullanıyorum ayrca bu ilaç bana polikistik over rahatszlığı olduğu için verildi.
Diane 35 oldukça etkili bir doğum kontrol hapıdır ve gebelik bu ilacı düzenli kullanan kadınlarda ender durumlarda oluşur.
Merhaba ben 20 yaşındaym arkadaşımla bir ilişkiye girdim galiba kızlık zarım bozuldu arkadaşım içime boşalmadı ama 1 aydır adet görmüyorum acaba hamile kalma olaslığım var mı?
Adet gecikmesi olan her kadının öncelikle gebelik ihtimalini göz önünde bulundurması gerekir.
Ben 2 ay önce kürtaj oldum ancak halen adet kanaması görmedim. Kürtaj yapan doktor bunun normal olduğunu ve bir sorun olmadığını söylüyor ama ben yine de huzursuzum. Bu konuda bana ne önerirsiniz?
Kürtaj sonrası ilk kanama 6. hafta bitimine kadar gerçekleşmelidir. Eğer kanama olmamışsa öncelikle bazı ilaçlarla adet gördürülmeye çalışılır, ayrıca yeni bir gebelik ihtimali gözden kaçırılmamalıdır.
Benim testesteron hormonum yüksek ve ilaçla tedavi görüyorum; merak ettiim bu hormonun yüksekliğinin cinsel anlamda bir isteksizlik yaratır mı?
Testosteron hormonu hem erkek hem de kadında cinsel isteği yönetir ve bu hormonun seviyesinin düşük olması isteksizlik yaratır, yüksek olması ise ancak çok aşırı yükeklik durumlarında isteği artırabilir.
İlişki esnasında kızlık zarı yırtıldığında kanama olunca ilişkiye devam edilir mi yoksa kanamanın tamamen geçmesinimi beklemek gerekir?
İlişki esnasında kızlık zarı yırtıldıktan sonra oluşan kanama genellikle ilişkinin devam etmesiyle oluşan mekanik tampon etkisiyle durduğundan ilişkiye devam edilmesi uygundur.
7 aylık hamileyim bebeğim ters duruyor kafası yukarıda ayaklar aşağıda doktorum sezeryan dedi bebek doğuma kadar döner mi?
Bebeğin pozisyonu doğum ağrıları başlayana kadar değişebilir ancak özellikle 34. haftadan sonra genellikle sabit kalır. Şu anda sezaryan kararı vermek için erken olabilir.
Uzman: Op.Dr. Kağan Kocatepe
slm mastürbasyon yaparken parmağımı makadıma soktum sokup çıkarırken parmağımın kan olduğunu gördüm ve çok korktum kıpkırmızı kandı birşey olmuşmudur bana cevap verirseniz çok sevinirim çok korkuyorum tuvalete bile gidemiyorum korkumdan yardımcı olun lütfen tşkler
merhaba ben evliyim 1sene oldu ilişkiye giriyoruz bi buçuk aydır adet görmüyorum ama ilişki sırasında 2kez kanama oldu birinde adet sancısı da oldu ama Dus aldıktan sonra yine kan gelmedi sonraki ilişkide duşta da geldi ama bi daha gelmedi hamile kalmak istemiyorum sebebi ne olabilir bu durumun ilginize teşekkürler
slm gerdek gecesi kızlık zarı yırtıldıktan sonra tekrar ilişkiye gire bilirmiyim . bu bana acı veriri mı kan akar mı zararı olurmu yani korkuyorum .. zar yırtıldıktan sonra beklenmesi gerekiyormu yoksa hala devam etmemizde bı sakınca varmı yardımcı olursanır sevinirim
mrb ben 18 yaşında bi kızım erkek arkadaşımla ilişkiye girdim ardından çok az bir kan geldi ve arandan 3 hafta geçti adet görmüyorum ayrıca mide bulantısı ve baş dönmeside oluyo ama 2 kez idrar testi yaptım negatif çıktı bende ülser de var endoskopi ameliyatı da oldum acaba mide bulantıları bu yüzden mi ve kızlık zarı bozulduktan sonra adette gecikme olur mu
bende aynı korku var yaaa
merhaba ben 6 gündür adet görüyorum ama 2 gündür abdest alıcam diyorum akşam üstü azda olsa geliyor neden olabilir
merhabalar ben 4 çocuk annesiyim 26 yaşındayım ve 4 çocuğumda sezeryanle oldu aralarda fazla bir zaman yok artık çocuk istemediğimden ve sağlık durumumda sorunlar olduğu için gebelikten koruyucu iğne vurdurmak istiyorum (1 aylık olan iğneden) ne kadar güvenli ve korucu öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler..
ben evli 1 erkek çocuk annesi 38 yaşında bayanım.Doğumdan sonra sipral taktırdım fakat,10 yıl sonra çıkkarttığımda zorlandık ve arkasından hiç adet görmemeye başladım.Testler yaptırdım,menepoz değilim.hiç bir doktor nedenini bulamadı.Hiç bir şekilde az olsada kahve rengi bile gelmiyor.Tam 1,5 yıl oldu adet görmüyorum.Renkli Doplere bile girdim temiz çıktı.İlk bir yıl sancılarım oldu.Ama 4 aydır olmuyor sanılar.benim sorunum ne olabilir?dr. tam teşekküllü bir hastanede araştırılmam gerektiğini söyledi. bilemiyorum.