ANNE-BEBEKGebelik & DoğumGenel

Erken Doğumun Nedenleri Nelerdir?

Erken-Doğum-Belirtileri-Nelerdir
Erken doğum, anne adaylarının hamilelik döneminde en çok merak ettiği ve korktuğu konuların başında geliyor. Özellikle hamileliğin 6. ve 8. evrelerinde endişeler doruk noktaya ulaşıyor. Anne adaylarının aklını kemiren bu konuyu sizler için anlatmaya çalışalım.

Erken doğum hangi aylarda olabilir?
36. gebelik haftasından önce yani 37. hafta henüz başlamadan olan doğumlara erken doğum deniliyor. Erken doğuma neden olarak bir çok şey gösterilebilir. Bazı durumlarda doktor hamileliği sonlandırabiliyor. Anne hayatı tehlikede olduğu zaman veya bebek hayatı tehlikede olduğu zaman doktor gebeliğin daha fazla devam edemeyeceğine karar veriyor ve doğumu erken gerçekleştiriyor. Bunlara örnek verecek olursak anneyle ilgili olarak preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesidir. Gebelik zehirlenmesi sonucu tansiyon yükselmesi gibi anne hayatını tehlikeye sokan durum olduğu zaman doğum gerçekleştirilir. Doktorların erken doğuma karar vermelerindeki diğer bir etkende beslenmedir. Bebek anne rahminde iyi beslenemediği zamanlarda bebeği o ortamdan ayırarak dış ortama alınır. Bunun nedeni de bebeği dış ortamda beslemesinin daha kolay olmasıdır.

Bebeklerin ikiz yada üçüz olması da erken doğum için neden olmaktadır. En ciddi sorunlar çoğul gebeliktir. Çoğul gebelikler kural olarak erken doğum daha çok gerçekleşiyor.
Başta da söylediğimiz gibi erken doğumu tetikleyen bir çok etken var. Anne adayının sağlık durumu ve vücut yapısı da bunlardan biridir. Annenin herhangi bir şekilde gebeliğin ilerlemesini engelleyecek olan hastalıkların bulunması. Örneğin kalp hastalığı, böbrek hastalığı. Bu gibi durumlarda vücut diyor ki ben artık bu gebeliği taşıyamayacağım o yüzden doğumun gerçekleşmesi lazım diyor ve kendiliğinden erken doğum gerçekleşiyor. Bunun dışında enfeksiyonlar olabilir. Dış ortamdan rahim ortamına enfeksiyon geçtiği zaman bebekte de enfeksiyon gelişmesin diye bir an önce rahim onu dışarı çıkartmaya çalışır. Başka bir durumda anne rahminde doğuştan gelen şekil bozukluğudur. Rahim normal şeklinin dışında mesela ufak olabilir, çift odacıklı olabilir, perde olabilir içeride. Bunlarda erken doğum için başlıca nedenlerdir.
erken-dogum
İş hayatında aşırı yorulma ve stres altında kalan anne adaylarının hamileliğinin  son dönemleri olumsuz etkilenmektedir. Anne adayının çok fazla fiziksel veya ruhsal aktivite göstermesi sakıncalıdır. Özellikle erken doğum riski yüksekse, rahimde ciddi anlamda kasılmalar oluyorsa bu tür durumlarda anne adaylarının istirahate başlaması lazımdır. Günümüzde doğum izni 32. haftada fakat anne adayları bunu daha sonra kullanmak için 5 hafta daha uzatıyorlar 37. haftaya kadar. Daha sonra onu doğum sonrasına ekliyorlar fakat eğer risk yüksekse veya doktor izin vermiyorsa hiç bir şekilde çalışmaya devam etmemek lazımdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu