Kalıcı zayıflamanın formülleri – Dr Ayça Kaya’dan Beslenme Önerileri
“Zayıflamalıyım ama nerden başlayacağımı bilmiyorum, birçok kez rejim yaptım, spor salonlarına üye oldum, önce kiloları verdim ama bir süre sonra hepsini fazlası ile geri aldım” diyorsanız; işte size kalıcı zayıflamanın formülleri:
Kalıcı Kilo Kaybı İçin Metabolizmanızı ve Sağlığınızı Kontrol Ettirin
Öncelikle kendinizi bir dinleyin. Yorgunluğunuz, halsizliğiniz, saç dökülmeniz, vücudunuzda şişlikleriniz var mı? Herşeyden vazgeçerim ama tatlıdan asla diyorsanız, makarnayı, böreği, pilavı daha çok seviyorsanız, açlığa dayanamıyorum, çok sinirli oluyorum, başım dönüyor, bir an önce bir şeyler yemeliyim diye düşünüyorsanız, öncelikle iyi bir muayeneden geçmeniz gerekiyor.
Belki de zayıflamaya karar verildiğinde yapılan en büyük yanlış, zayıflama işinin sadece az beslenerek yapılabileceğidir. Tabii ki beslenme önemlidir ama ondan da önemlisi kişiyi yemeye iten faktörler nelerdir? Bunların çözümlenmesi gereklidir.
İnsan vücudu çok karmaşık bir organizmadır. Örneğin algıda seçicilik dediğimiz şeyin, insanın neye ihtiyacı varsa gözünün hep onu gördüğünü hepimiz biliriz. Mesela bir çanta ihtiyacınız varsa gözünüz hep çanta dükkanlarını görür. Ayakkabı ihtiyacınız varsa gözünüz hep ayakkabı dükkanlarını görür. İnsan vücudu da böyledir; eğer pastayı, böreği, tatlıyı çok seviyorsanız, açlığa dayanamayıp başınız dönüyorsa, midemde bir delik var galiba, yiyorum doymuyorum diyorsanız, büyük olasılıkla vücudunuzda insülin direnci, şeker düşüklüğü gibi bir metabolik hastalık vardır. Yani o tarz yemeleriniz oburluğunuzdan değil altta yatan bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Yine halsizliğiniz varsa, vücudunuzda şişmeler oluyorsa, tuzlu yiyecekleri daha çok seviyorsanız muhakkak tiroid bezleriniz açısından değerlendirilmeniz gerekir. Yine kadınlarda çok sık görülen kansızlık da değişik gıdalara karşı vücutta bir eğilim yaratabilir. Dolayısı ile bu hastalıklarınızın tanısının konup tedavisinin yapılmadığı bir zayıflama programı, sizin için işkenceye dönüşecektir. Önce kilo verseniz bile bir müddet sonra vücudunuza söz geçiremeyip verdiğiniz kiloları kat kat geri alacaksınız demektir.
Kalıcı Kilo Kaybı İçin Yaşam Tarzınızı Değiştirin
Metabolik çözüm yapıldıktan sonra, ikinci adımda yapılması gerekenler; alışkanlıklarınızı bir gözden geçirin:
Doyduktan sonra sırf lezzeti için yemeye devam ediyor munuz?
Gece kalkıp yemek yiyor musunuz?
Öğün atlıyor musunuz?
Çatalı elinizden bırakmadan, çok hızlı mı yiyorsunuz?
Yemekleri hazırlarken tadına bakıyor musunuz?
Tabaklarda kalan yemekleri ziyan olmasın diye siz mi yiyorsunuz?
Strese girdiğinizde, üzüldüğünüzde acısını yemeklerden mi çıkarıyor sunuz?
Televizyon seyrederken bir şeyler yemeyi seviyor musunuz?
Çok yediğiniz için suçluluk duyup kendinizden utanıyor musunuz?
Alkollü içkileri çok seviyor musunuz?
Öncelikle hayatınızda yaptığınız yanlışları tespit edip, ömür boyu bunlarla savaşabilmek için çözüm yolları geliştirmeniz gerekir.
İşte size bir kaç öneri:
Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın, çok aç olmuyorum diyorsanız bir meyvalı yoğurt da kahvaltı sayılır unutmayın.
Yemeği saatle değil, vücudunuzdan gelen sinyallere göre yapın. Acıkıyorsanız mutlaka bir şey yiyin. İlla donanımlı bir öğün olmasına gerek yok. 1 bardak ayran, 1 tane meyve, 1 avuç leblebi, yarım paket bir diyet bisküvi bile olabilir. Diyelim ki toplantıdasınız sütü bol kahve söyleyebilirsiniz veya sokakta yürüyorsunuz ve acıktınız, 1 küçük ayran içebilirsiniz veya yarım simit yiyebilirsiniz. Kendinize acıkmaya karşı her zaman bir acil çıkış yolu bulmanız gerekir.
Sabah evden çıkarken nasıl ki çantanıza cep telefonunuzu, cüzdanınızı, makyaj malzemelerinizi koyuyorsunuz bunlarla birlikte bir küçük elma veya 2 tane mandalina veya 3-4 adet kuru kayısı da koyabilirsiniz. Acıkmaya karşı her an elinizin altında bir şeyler olsun.
Her acıkma açlık acıkması değildir. Bir şeyler yiyeli 1 saat bile olmadan yeniden acıkıyorsanız bu susama duygusu da olabilir. Böyle durumlarda öncelikle büyük bir bardak su içip bekleyin, hala açlık hissediyorsanız o zaman yemek alternatiflerini düşünebilirsiniz.
Yemeğe çorba ile değil salata, yoğurt ve su ile başlayın. Bir lokma salata, bir lokma yoğurt, bir yudum su için. Salata ve yoğurt bittikten sonra çorbanızı için. Çorbanız bittikten sonra ana yemeğe geçin. Ana yemeğiniz bittikten sonra kendinizi doymamış hissediyorsanız, 1 bardak su için ve hala doymamışsanız 1 tane meyve yiyin. Bu tür yemek hem daha yavaş yemenize neden olur hem de sizi daha uzun süre tok tutar.
Öfkelendiğinizde acısını buzdolabından çıkarmayın. Hemen kendinizi dışarı atın ve kendinize küçük bir şey satın alın. Bu kendinizi daha değerli hissetmenizi sağlar ve daha mutlu olursunuz. Evden çıkmak istemiyorum illa bir şey yemem gerekiyor diyorsanız, 1 kâse kuru vişne öfkeyi dindirmeye birebirdir. Hem yemesi zor bir besindir, hem de çekirdekleri ile çöp kovasına doğru basketbol oynayabilirsiniz.
Televizyon karşısında mümkün olduğunca bir şey yememeye özen gösterin. Çünkü televizyon hem görme duyumuza hem işitme duyumuza hitab eder. Üçüncü duyu olan tat duygusu kontrolümüz dışına çıkabilir. Boş boş televizyon seyredemiyorum diyorsanız, yemek yerine şekersiz bitki çayı içmek de iyi bir alternatiftir.
Kalıcı Kilo Kaybı İçin Hareketi Yaşamınızın Bir Parçası Yapın
Çoğu zaman zayıflamak uğruna aç kalmaya hazırızdır. Herkes dolma, mantı, börek yerken biz ayrı bir köşede sevimsiz lahana çorbaları bile içmeye razı oluruz. Ama zayıflamak için egzersiz söz konusu olduğunda canımız sıkılır ve egzersiz yapmamak için bahaneler oluşturmaya başlarız.
Günde ortalama 8 saatimizi uykuda, 2 saatimizi trafikte, 8 saatimizi işte geçiririz. Geriye kendimize 6 saat kalır. Bu 6 saatin içinde yemek yeme, televizyon seyretme, kitap okuma gibi alışkanlıklarımızı yerleştiririz de yarım saatcik yürüyüş için vakit bulamayız.
Haftada en az 3 gün 30 dakikalık bir yürüyüş eğer sürekli yapılırsa sonuç alınır. Daha iyi ve çabuk sonuç almak için ise haftada 5 gün 30-40 dakikalık egzersizler yapılmalıdır. Burada yürüyüş temposunu hızlı yürüyüş, yavaş koşu olarak düşünmek gerekir. Yürüyüş sırasında eklemleri ve beli ağrıyanlar için de çözüm yüzme veya bisiklet çevirme sporları olabilir. Aktif egzersizle birlikte ağırlık egzersizlerini de yapabilirsek verdiğimiz kilomuzu hem daha iyi koruruz hem de kilo verme sonrası oluşan sarkmaları önlemiş oluruz.
Hareket için bazı püf noktalar:
Sporunuzu mümkün olduğu kadar sabah saatlerinde yapmaya özen gösterin.
Hafta içi çalışıyorsanız en azından haftasonları cumartesi ve pazar için hareket
planı yapın.
Aç karnına asla spor yapmayın, en iyi zaman yemekten 1,5-2 saat sonrasıdır.
Spora başlamadan önce 1 bardak su için, spor yapma zamanı uzarsa her 20 dakikada bir 1 bardak su içmek gerekir.
Daha fazla kilo vermek için vücudunuza naylon poşet sarmayın. Doku zedelenmesi yapabilir.
Mümkün olan her yere yürüyerek gidip gelmeye özen gösterin. İşe gitmek için servise biniyorsanız bir kaç durak önce inip daha fazla yürüyebilirsiniz. Aynı şekilde günlük hayatınızda otobüs, dolmuş gibi toplu ulaşım araçlarını kullanıyorsanız hep önce inip yürümeyi alışkanlık haline getirin.
Kendinize bir adım ölçer alıp günlük yaptığınız aktiviteyi ölçebilirsiniz ve kendinize hedefler koyup hareket konusunda daha motive olabilirsiniz. Günlük en az 10 bin adım amaç olmalıdır.
Bu gün için günümüz tıbbında şişmanlık hastalığının çözümü için ne yazık ki mucize bir diyet, mucize bir ilaç ve mucize bir cerrahi yöntem yoktur. %10’luk kilo kaybı bile tüm hastalıklara bağlı ölme riskini %40 oranında azaltır.
Fazla kilolarınızdan sonsuza dek kurtulmak istiyorsanız yapılması gerekenler şunlardır: öncelikle verilmesi gereken yağ dokunuz belirlenmeli, metabolizma hızınız ölçülmeli, şişmanlığa neden olabilecek veya şişmanlıkla birlikte görülen hastalıklarınızın tıbbi tedavisine başlanmalı, bununla birlikte beslenme ve egzersiz konusunda eğitilerek tüm yaşam tarzınızı değiştirmeniz ve bunu sürdürmeniz sağlanmalıdır. Gördüğünüz gibi sadece düşük kalorili diyetlerle zayıflamaya çalışmak aslında mucize beklemektir. Unutmayalım, şişmanlık komplikasyonları olan ciddi bir metabolizma hastalığıdır; Sağlıklı ve kalıcı tedavi için çözümü tıpta arayın.
MENÜLER ( 30 dakikalık yürüyüşle beraber 1 haftada 1 kg vermek için oluşturulmuş ortalama menüdür)
1.GÜN
SABAH
1 bardak az yağlı süt
3 yemek kaşığı müsli
2 mandalina
ÖĞLEN
1 dilim ekmek
5 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği
3 yemek kaşığı yoğurt
Bol salata
İKİNDİ
1 paket diyet bisküvi
1elma
1portakal
AKŞAM
1 dilim ekmek
1 tane ızgara tavuk baget
Haşlanmış brokoli
1 bardak ayran
Bol salata
YATMADAN 3 SAAT ÖNCE
1 küçük armut
2.GÜN
SABAH
1 dilim çavdar ekmeği
1 dilim peynir
Çeri domates, maydonoz, marul
2 tane ceviz
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
ÖĞLEN
1 kase yayla çorbası
5 yemek kaşığı menemen
Bol salata
1 elma
İKİNDİ
1 tane kepek ekmeğine yağsız tost
1 bardak ayran
AKŞAM
1 dilim çavdar ekmeği
1 tane ızgara orta büyüklükte balık
Bol salata
GECE YATMADAN 3 SAAT ÖNCE
1 tane light meyvalı yoğurt
3.GÜN
SABAH
3 Yemek kaşığı yoğurt
2 tane kuru incir
5 tane badem
ÖĞLEN
5-6 yemek kaşığı kurufasulye
2-3 yemek kaşığı bulgur pilavı
1 kase cacık
Salata
İKİNDİ
Yarım paket diyet bisküvi
1 tane armut
AKŞAM
4-5 yemek kaşığı yumurtalı ıspanak
3 yemek kaşığı yoğurt
1 dilim tam tahıllı ekmek
Salata
GECE YATMADAN 3 SAAT ÖNCE
1 tane portakal
4. GÜN
SABAH
Yarım sokak simiti
1 dilim az yağlı peynir
Çeri domates, biber, maydonoz
1 tatlı kaşığı reçel
Şekersiz çay veya kahve
ÖĞLEN
1 kase domates çorbası
1 tane ızgara tavuk baget
Bol salata
1 bardak ayran
İKİNDİ
2-3 grisini
1 dilim peynir
Sütlü neskafe
1 kivi
AKŞAM
4-5 yemek kaşığı kıymalı kabak
1 dilim ekmek
1 bardak ayran
Salata
GECE YATMADAN ÖNCE
1 armut
5. GÜN
SABAH
1 tane yağsız kepek ekmeğine tost
1 portakal
Şekersiz çay veya kahve
ÖĞLEN
5-6 yemek kaşığı patates püresi
1 tane hamburger köftesi
1 bardak ayran
Salata
İKİNDİ
1 küçük bardak süt
3 yemek kaşığı müsli
1 elma
AKŞAM
1 dilim ekmek
Yoğurtlu fırında karnıbahar
Salata
GECE YATMADAN 3 SAAT ÖNCE
2 mandalina
6. GÜN
SABAH
1 dilim ekmek
1 tane haşlanmış yumurta
5 tane zeytin
Çeri domates, maydonoz
1 portakal
ÖĞLEN
4- yemek kaşığı peynirli makarna
3 yemek kaşığı yoğurt
Salata
İKİNDİ
Yarım paket diyet bisküvi
Sütlü neskafe
3 tane kuru kayısı
AKŞAM
1 dilim ekmek
Orta büyüklükte fırında balık
Salata
GECE YATMADAN 3 SAAT ÖNCE
1 tane light meyvalı yoğurt
7. GÜN
SABAH
1 dilim ekmek
1 dilim peynir
Çeri domates, biber ,maydonoz
ÖĞLEN
4-5 adet etli lahana sarması
Salata
1 bardak ayran
Yarım ayva
İKİNDİ
4-5 yemek kaşığı leblebi
1 bardak ayran
1 elma
AKŞAM
1 kase mercimek çorbası
2-3 adet etli lahana sarması
3 yemek kaşığı yoğurt
Salata
GECE YATMADAN 3 SAAT ÖNCE
1 kivi
Dr. Ayça Kaya
Justin Bieberin sevdigi kyzlardan olmak istiyorum
birçok ögün var ve bu ögünlerde azar azar yemekler var en dogrusu bir ögünde cok yemek degilde birden fazla ögünde azar azar yemektir daha denemedim ama mantikli bir listeye benziyor simdiden tesekkürler
e ben bunları yersem şişmanlarım ya nasıl olucak 1.75 boynda 69 kiloyum bunlarının çeyreğini yiyorum bana uygun ne olabilir