GenelTv Programları

Hangi İlaçlar Kilo Almaya Sebep Oluyor??

Günümüzde “Her şeye dikkat ediyorum, ama zayıflayamıyorum” diyen kişilerin sayısının fazlalığı dikkat çekici. Bu gibi durumlarda kullandığımız ilaçların da kilo artışına neden olabileceğini unutmamak gerekiyor.
Vitaminler kilo aldırır mı? Vitamin ve mineraller, enerji içerikleri olmadıkları için doğrudan kilo artışına neden olmasalar da “iştah artırıcı” etkileri bulunuyor. Bu nedenle, yeme dürtüsünü kontrol edemeyen ya da beslenmesinde kısıtlama olmayan bireylerin vitamin kullanması doğru bulunmuyor. Üstelik gereksiz yere alınan multivitaminlerin kilo alımı dışında da zararlı etkileri olduğu biliniyor. Sigara içen bireyde E vitamini kullanımının kanseri tetikleyebileceği, selenyum kullanımının diyabet sıklığını artırabileceği, yağda çözünen vitaminlerin ise vücutta birikerek zehirli etkiler oluşturabileceğinin unutulmaması gerekiyor.
İnsüline yeni başlayanlar dikkat Bazı diyabet ilaçları vücutta ensülin salgısını artırıyor, bazıları iştahı çoğaltıyor, bazıları da vücutta su tutuyor. “Sulfonilüre” ve “glizaton” grubu şeker ilaçları, bunların tipik örnekleri arasında bulunuyor. Bunun yanında ensülin kullanımına yeni başlayan kişide tedaviye başladıktan sonra 2-3 kg’lık artış meydana gelebiliyor. Tansiyon ilaçlarının bir kısmının da vücutta su tutarak kilo artışına neden olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Demir hapı kilo aldırmaz Halk arasında demir haplarının kilo aldırdığı inanışına sık rastlanıyor. Bu, yanlış bir bilgi. Bir element olan demir kalori içermiyor. Bu nedenle demir hapları doğrudan kilo artışı yaratmıyor. Bununla birlikte demir eksikliğinin belirtilerinden biri de kişide iştah azalması olduğu için tedavi ile yükselen demir düzeyleri, kişinin iştahını artırarak kilo alımına neden oluyor. Bu nedenle demir tedavisi gören kişinin beslenme konusunda çok dikkatli olması gerekiyor.
Diyabet ve tiroit hastaları ilaç alırken dikkatli olmalı Hastalığın doğal seyri sırasında kilo probleminin sıklıkla görüldüğü diyabet ve tiroit hastalarında kullanılacak ilaç seçimi büyük önem taşıyor. Diyabetli bir bireyde tansiyon yüksekliği için kullanılacak ilacın kilo artışı yapan gruptan seçilmemesi veya eşlik eden depresyon için kilo alımına neden olmayan bir ilacın tercih edilmesi gerekiyor. İlaçlar bazı durumlarda tek başlarına kilo artışına neden olmazken birkaçının bir araya gelmesi kişide kilo alımına yol açabiliyor.

Assorted Medicine Pills in Caps ca. 2001

Balık yağı kilo aldırabilir Yrd. Do. Dr. Hasan Aydın, “Gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda balık yağı kullanımı kilo artışına enden olabilir. Çünkü bu, yağ içerikli bir ilaçtır ve doğrudan kalori ihtiva etmektedir” diyor. Aydın, D vitamininin ise kilo alımına neden olmadığını söylüyor.
En çok depresyon hapları kilo aldırır Kilo artışına en sık neden olan ilaç grubu, depresyon ilaçları. Bu ilaçların doğrudan kişinin iştahını açması ve depresyonun yarattığı sorunlarla bir arada bulunması, kullanan kişiye kolay kilo aldırıyor. Bu ilaçlar bazen vücutta su tutulması nedeniyle de kilo artışına yol açabiliyor.
Alerji ilaçları masun değil Alerji ilaçları (antihistaminik) masum gibi görünen, ama dikkatli kullanılması gereken ilaçlar olarak değerlendiriliyor. Bu ilaçlar özellikle uyku verici ve doğrudan etkileri ile vücut metabolizmasını yavaşlatarak iştah artırıcı etkide bulunuyor.
Steroidler kilo aldırabilir Steroidler, doğrudan vücut metabolizmasını etkilemenin yanında, vücutta yağ dağılımını değiştirip doğrudan kilo artışına neden olabilen bir ilaç grubu olarak değerlendiriliyor. Ayrıca su tutulumuna neden oldukları da biliniyor. Bu nedenle kortizon türü ilaçları kullanırken tuzsuz beslenmeye dikkat edilmesi ve iştah artırıcı etkileri olduğunun hatırlanması gerekiyor.
Kemoterapi ilaçları vücutta su tutuyor Kanser hastalarında kilo kaybı daha sık görülen bir durum olsa da bazen kilo alımına da rastlanıyor. Bazı kemoterapi ilaçları vücutta su tutuyor, aşırı yorgunluk yaratıyor, fiziksel aktiviteyi kısıtlıyor, iştahı artırarak metabolizmayı yavaşlatıyor ve bu özellikleriyle kilo aldırıyor. Bazı kemoterapi ilaçları ise kadınlarda menopozu tetikleyen yönleri nedeniyle kadınlarda kilo artışı yapabiliyor. Bunun yanında birçok kemoterapi tedavisinde değişik amaçlarla kortizon kullanılması da kilo alımına neden oluyor. Meme, prostat, testis gibi bazı kanser türlerinde hormon kullanımı da kişide kilo alımı nedenleri arasında bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. sunay dedi ki:

    Kilo vermek istiyorum ama bir türlü veremiyorum .kilo vermek için ne yapabilirim banayyardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler 27yasindayim çocuk annesiyim en kucukcocugum 6 aylik 86,7 klodayim 63 iken o kiloya ulaştım ne yapabilirim yardim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu