ANNE-BEBEKBebek

Bebeklerde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Annelerin her zaman aklında olan sorulardan biriside, anne sütü ile beslenen bebeklerin kabızlığının nasıl engellenmesidir. Bebeklerin beslenme düzenini olumlu yönde etkilemek için bebeğinizin damak zevkine göre besinler yedirilmelidir. Çocuklara sevmedikleri besin verilmesi onları olumsuz etkileyecektir. Hem bu besinden soğur hemde baskı ile yedirileceği için psikolojik hasar olabilir.

  • Bebekler ne zaman beslenmeye başlanmalıdır?

Normal doğmuş bir bebekte doğumun ardından ilk yarım saat içerisinde anneye dokunmalı ve anne memesine tutulmalıdır. Böylece anne ve bebek arasında psikolojik bir bağ kurulmuş olacaktır.

  • Ne sıklıkla beslenilmelidir?

İlk anne adaylarında süt 2 gün tam anlamıyla gelmeyebilir ancak anne emzirmek için gayret etmelidir. İlk günler süt koyu gelecektir. Kolostrum denilen bu sütün miktarı azdır ancak bebeğin beslenmesinde, bağışıklık sisteminde mikroplarla karşı savaşmada oldukça etkilidir.

İlk zamanlarda anne bebeğine alışana kadar 1-2 saatte hatta her ağladıkça emzirmelidir. Anne bebeğinin ne zaman acıkacağını anladıktan sonra 2-3 saatte bir olarak ayarlar. İyi beslenen bir bebek gece hiç uyanmadan 4-5 saat uyuyabilir. Uyandırılıp beslenmeye gerek yoktur. Bebek acıkınca uyanıp anneyi uyandıracaktır. Anne bu şekilde tecrübe edindikçe bebeğinin ne zaman acıkacağını hisseder.

  • Anne sütü verildiği sırada dikkat edilmesi gereken noktalar
  1. Doğumdan sonraki ilk yarım-bir saatte emzirmeye başlanmalıdır. Emzirme süresince (öncesi ve sonrası) bebeğe hiçbir içecek verilmemelidir.
  2. İlk 6 ayda bebeklere sadece anne sütü verilmelidir. Tamamlayıcı besinlere 6 aydan önce başlanmamalıdır.
  3. 6 ayın üzerindeki tüm bebekler tamamlayıcı besin almalıdır ve anne sütüne tamamlayıcı besinler ile birlikte 2 yaşına kadar veya daha fazla devam edilmelidir.
  4. Bebeğin aldığı ilk süt (ağız sütü) besleyicidir ve az miktarlarda emme bile süt üretimine yardımcı olur.
  5. Süt üretimini arttırmak için, bebekle anne doğumdan sonra aynı odada olmalı ve emme hemen başlamalıdır.
  6. Anne laktasyon dönemine uygun, yeterli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir. Anneye her gün süt, ayran, limonata, şerbet, şekerli taze meyve suları verilmeli, çay ve kahveden uzak durması söylenmelidir.
  7. Annenin dinlenmesi sağlanmalıdır, anneye ruhsal yönden yardımcı olunmalıdır. Bebeği ile tensel temas kurmalıdır.
  8. Anneye özgüven kazandırıcı yakınlık ve ilgi gösterilmeli ve sakinleşmesi sağlanmalıdır. • Bebekler anne sütü ile beslendikleri dönemde büyüme ve gelişme açısından mutlaka izlenmelidir.
[ilgiliicerik icerik_id=”91116″]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu