Ahmet MarankiGenel

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den Adaçayının Faydaları ve Zararları

Adaçayının Bilinen Bileşimleri : Eterli uçucu yağlar, yüzde 30 thujon, yüzde 5 cineol, linalol, borneol, salven, pinen ve kâfur; tanenler, triterpenoitler, flavonlar; östrojen benzeri maddeler ve reçineli bileşikler içerir.
Özellikleri : Genellikle Akdeniz Bölgesi’nde ve Ege Bölgesi’nde yetişen başlık biçiminde çiçek açan, güzel kokulu bir bitkidir. Sadece Anadolu’da 90 kadar değişik türü yetişir. Dünyada, Orta Avrupa ve Balkanlar’da bulunur. Eski Mısırlılar bitkiyi, doğurganlık, bereket ve verimlilik amacıyla kullanmışlardır. Menekşeye benzeyen çiçekleri yaz ayında açar. Çok eski çaplardan beri ünlü şifalı bir bitki olarak tanınır. Günümüzde pek çok ilacın takribinde, adaçayı ekstreleri bulunur. Temmuz ayında toplanan bitki, gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Adaçayı çiçekler açmadan önce öğle sıcağında toplanırsa daha etkili olur.
Önerilen Hastalıklar : Çok iyi bir antiseptik olan adaçayı, kuvvet verici ve uyarıcı etkisi nedeniyle tercih edilir. Gece uyku düzenini sağlayıcı bir etkisi vardır. Mikrop, mantar ve virüslerin oluşumuna karşı tedavi edici özelliği bulunur. Hastalık sonrası kullanıldığında, bedeni kuvvetlendirir. Mide bulantısını kesip, sindirimi düzenler. Karaciğer hastalıklarına şifadır. Göğsü yumuşatır. bademcik ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Etkili nezle ilacıdır.
İçerdiği cineol gibi etkili maddeler sebebiyle öksürüğü engeller, tabii bir antibiyotiktir. Astımdaki sıkıntıları geçirir, kan temizleyici etkileri vardır. Yüksek tansiyonu düşürür, gece terlemelerini en aza indirir.
Menopoz sıkıntılarını azaltır, iltihap kurutucu özelliği vardır. Antiseptik özelliği olan adaçayı yağı, yara üzerine tatbik edilerek kullanılır.
Tedavi edici özelliği olan adaçayı yağından günde 3 damla, 1 fincan suya damlatılarak içilir. Bronşit, astım ve adet düzensizliğinde kullanılır. Yüksek miktarda kullanılması zararlıdır.
Kullanım Şekli ve Dozu : Demlenerek hazırlanır. 2 dakikadan fazla kaynatırsanız, çok yararlı olan bu çay, zararlı bir maddeye dönüşebilir. Bir tatlı kaşığı dolusu yaprak, bir su bardağı dolusu kaynarderecede suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.
Diğer bir terkibinde ise, kaynamakta olan 1 litre suyun içine, kuru yaprak veya çiçek karışımından yarım avuç atılır. Demlenir ve yemeklerden sonra 1 fincan içilir. Yaz ve kış çay yerine kullanılabilir
Yan Etkileri : İçinde doğal fitoöstrojenlerin olması nedeniyle, erkeklerin aşırı miktarda ve çok uzun süreli kullanmaları önerilmez. Aşırı kullanımda kan basıncı yükselebilir. Sürekli olarak yüksek dozda alınmamalı, günde 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir. Hamilelik döneminde kullanılmaz.
Prof.Dr.Ahmet& Elmas Maranki
Kozmik Bilim Işığında Şifalı Bitkiler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz atmak ister misin?
Kapalı
Başa dön tuşu