Evlilikte kan grubu uyumu
Kan uyuşmazlığı sorunu sebebiyle evlenmek için karar veren çiftlerin evlilikte kan grubu uyumu konusunda duyarlı olmaları ve gerekli kan grubu uyum tahlillerini yaptırmaları gerekmektedir. Evlilikte kan grubu uyumu sağlıklı çocuklar dünyaya gelmesi için öneli şartlardan biridir..
Anne Rh (-), baba Rh (+) olduğunda doğacak bebeğin Rh durumu, babanın genetik yapısına bağlı olarak %50 veya %100 Rh (+) olacaktır. Annenin Rh(-), babanın Rh(+) olduğu her durumda ( çocuk kan grubu başka bir nedenle belirlenmediği takdirde) genel olarak bilinen, klasik “kan uyuşmazlığı” veya “Rh uyuşmazlığı” olduğu kabul edilir.
Evlilik öncesi sağlık taramasında yapılacak tahliller şöyledir.
Kan grubu,
Hepatit yönünden (HBs Ag, Anti HBs),
AIDS yönünden (Anti HIV),
Frengi yönünden (VDRL),
Akdeniz Anemisi (Talasemi) tahlili
Kan Grubu Tahlili , anne ile baba arasında olabilecek kan uyuşmazlığını saptamak için yapılır. Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir.
Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda oluşabilir.
Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Kadın Rh negatif, erkek Rh i negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Kadın Rh pozitif , erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık yoktur.
Kan uyuşmazlığının varlığının bilinmesi gebelik öncesinde veya gebeliğin başlangıcında gerekli tedbirlerin alınarak ortaya çıkabilecek rahatsız edici durumları engeller.
Kan Uyuşmazlığı Durumunda Ne Yapılır? Kan Uyuşmazlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Anne toplum içerisinde “uyuşmazlık iğnesi” olarak bilinen iğneyi kalça yoluyla almalıdır. Bu iğnenin içerisinde Rh (+) kan grubuna karşı antikorlar bulunur. Bu antikorlar daha önce Rh(+) kan ile karşı karşıya gelmiş Rh(-) annelerin üretmiş olduğu antikorlar ile aynıdır ve bu antikorlar anne kanına geçerek bütün Rh(+) antijen taşıyan hücreleri bulur ve anne savunma sistemi o an için bu Rh(+) antijenleri görmeden bunları parçalayarak ilk temasın gerçekleşmesini önlemiş olur.
Asıl tehlike ikinci hamilelikte başlıyor
Bu Rh uyuşmazlığı bütün hamileliklerde ortaya çıkmaz. Bunun sebebi, alerjik reaksiyonlar alerjen ile ilk karşılaştıklarında ortaya çıkmadıklarından dolayı, genellikle ilk hamilelikte bu tablonun meydana gelmesi beklenmez.
Fakat ilk karşılaşmada allerjen yoğun miktarda olursa alerjik reaksiyon durumunun meydana gelmesi söz konusu olabilir. Hamilelik döneminde anne-bebek arasında fazla miktarda kan geçişine neden olabilecek ciddi kanamalara, ilk hamilelikte de Rh uygunsuzluğu tablosu ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı, Rh uygunsuzluğu genel olarak ikinci hamileliğin meydana gelmesi ile beraber sorun teşkil etmektedir
Peki ikinci hamilelikte de kan uyuşmazlığı gözlenirse nasıl tedbirler alınmalıdır?
[ilgiliicerik icerik_id=”97466″]Kan Uyuşmazlığı Testi Nedir, Nasıl Yapılır?
[ilgiliicerik icerik_id=”97504″]
Benim kan grubum 0 rh- sözlüm a rh+ uyuşmazlık var mı. Varsa ne yapmamız gerek?
Benim kan gurubum ara negatif nisanlimin ise brh negatif kan uyusmazligi olur mu
Benim B+ eşimin A+ uyuşmazlık olurmu
Kadın brh pozitif erkek 0 pozitif uyumlumu
Benim kanım 0 pozitif eşimin ise 0 negatif 2 tane 8. Haftada düşüğüm oldu en son 13 haftalik bebegimin kalbi durdu. Acaba kan uyuşmazlığı mi var ? Şimdi 9 haftalik gebeyim ve çok korkuyorum. Doktorum test falan yapmadı kan uyuşmazlığiniz yok dedi . 11 yaşında bir kızım var ondan sonra düşüklerim oldu. Lütfen cevap yazın
Benim kan grubum 0 Rh+ nişanlım ise A Rh+ uyuşmazlık olur mu acaba merak ediyorum da
İyi günler Benim kanım A Rh+ Nişanlım 0 RH- Uyuşmazlık olur mu cevaplarsanız sevinirim
Evet Mete Bey kan uyuşmazlığı olmaktadır. Gebelik sırasında kan uyuşmazlığı testi yaptırmanız gerekecektir.