Kolik Nedir, Kesin Tedavisi Var Mıdır?
Kolik Ağlaması Nasıl Anlaşılır?
Kolik dediğimiz özellikle hayatın ilk dönemlerinde bebeklerin özellikle geceleri uzun süreli olan ve sebepsiz yere olan ağlamaları tıp dilinde kolik olarak adlandırılır. Aslında tüm bebekler ağlar fakat eğer bu normalden fazla ve uzun süreli her gün geceleri inler tarzda oluyorsa kolik olarak adlandırmak doğru olmaktadır. Koliğin sebeplerine gelecek olursak aslında tam olarak bir sebebi yoktur. Fakat bağırsak florasının, bağırsak sisteminin tam olarak gelişmemesi, doğumdan sonra vücutta progestronun azalmasıyla birlikte bağırsaklardan gaz geçerken kasılmaya sebep olur, karın kasları kasılmakta ve buda ağrı olarak, kolik olarak kendini göstermektedir. Aynı zamanda bebeklerin bazı alerjenlere karşı hassas olması da yine kolik sebeplerinden sayılabilmektedir.
Kolikler ne zaman başlar? Bebeğim Kolik Mi?
Daha çok kolik ağlamaları zamanında doğmuş olan bebeklerde 2. veya 3. haftalarda başlayıp 3. aylara kadar devam edebilmektedir. Zamanından önce doğan prematüre bebeklerde ise bu süre daha geç başlayabilmektedir. Bu bebeklerde 1. ayda başlayıp 4. 5. aylara kadar devam edebilmektedir.
Koliklerin ortaya çıkmasında bebeklerin aşırı huzursuz olmaları, evin içerisindeki huzursuzluklar, anne ve baba arasındaki iletişimsizlikler de önemlidir. Bu yüzden bebekler için her zaman sakin bir ortam yaratılmalıdır. Özellikle akşam saatlerinde bebekler için sakin, huzurlu ortamlar yaratılmalıdır ve bu saatlerde çok fazla misafir kabul edilmemelidir. Annenin diyeti eskiden söylendiği gibi koliklerde çok fazla önemli olduğu düşünülmüyor fakat anne kendisine iyi gelmediğini
bildiği bazı gıdaları tüketirken dikkatli olmasında fayda vardır.
Koliğin Tedavisi Var Mı? Koliğin Geçtiğini Nasıl Anlarız?
Kolik bir hastalık olmadığı için, fizyolojik bir durumdur sadece bu yüzden belli bir tedavisi yoktur. Bu dönemlerin geçici olduğu bilinip anne ve baba bu konuda rahat etmelidir. Eğer bebeğiniz güzel besleniyorsa, ağladığı saatler dışında huzurluysa, mutluysa ve kilo alımı da iyiyse bunun bir hastalık olmadığı, bunun geçici bir dönem olup tamamen geçeceği aile tarafında bilinirse bebekte o kadar rahat olacaktır. Bebek sakince kucağa alınabilir, biraz rahatlatmak için hafif sallanabilir. Fakat bu sallama sağa sola şeklinde değilde yukarı aşağı şeklinde hafif hareketlerle olabilir. Yumuşak tarzda bebeğin sevebileceği ninni okunabilir, müzik dinletilebilir. Bazı bebekler güvende olmak isterler, daha sıcak olmak isterler. Bunların haricinde bebeğin bu ağlamaları çok uzun sürüyorsa ve anne de çok telaş yapıyorsa annenin de stresi artıyorsa belki bebek bir süreliğine de olsa güvenebileceği birine bebeği emanet edip annenin de o stresli ortamdan birazda olsa uzaklaşması faydalı olabilir.