Gebelik & Doğum

Hamilelik ve Kulak Ağrısı

Vücudun her bölgesinde olduğu gibi gebelikte burun mukozasında da bir takım değişiklikler olur. Bu değişiklikler burunun arka tarafındaki genizde bulunan ve orta kulak ile irtibatı sağlayan östaki borusunun tıkanmasına neden olabilir. Östaki borusu burundan gelen havanın orta kulağa iletilmesini sağlarken orta kulakta biriken salgıların da geniz yoluyla atılmasına atılmasına yardımcı olur. Ödem nedeniyle östaki borusu iyi çalışmadığında kulak ağrıları ve orta kulak iltihabları oluşabilir. Gebelikte oluşan kulak ağrısı sebebi saptanarak tedavisi düzenlenmelidir. Dış kulağa ait bir sorun ise, tedavi küçük etkili kulak damlaları yada merhemlerle yapılır. Orta kulak iltihapları ise uzman doktorlar tarafından değerlendirilmelidir.

Gebelikte kulak tıkanması neden olur?

Hamilelikte hormonal değişiklikler nedeniyle burn tıkanıklığı oluşabilir ve buna bağlı  olarak kulakta dolgunluk, çınlama gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Hamilelikte artan estrojen hormonu burun mukozasında damarlanmayı arttırır. Hücreler arasındaki sıvı miktarı artarak ödemi oluşturur. Artan ödem bu bölgede şişkinlik yapar ve östaki borusunu kapatır, kulağa giden havanın azalması orta kulakta basınç yaratarak tıkanma, çınlama ve işitme azlığına neden olur.

Hamilelikte kulak ağrısı nasıl geçer?

Öncelikle problemin kulak kepçesinde veya kulak kanalının dıl kısmında ortaya çıkan bir tahriş nedeniyle olup olmadığından emin olun. Bu durumda harici pomatlarla müdahalede edebilir, kolayca tedavi edilebilir. Eğer ağrınız içerideyse;

  • Kulağınızı sıcak tutun
  • Gğnde birkaç kez sıcak kompres uygulayın
  • Zeytinyağı ve sirke ile hazırlayacağınız karışımdan günde 2-3 damla damlatın
  • Bir miktar tuz ve su ile yaptığınız karışımla burun ve ağza gargara uygulayın
  • Mümkünse sırt üstü değil yan yatın. Hatta ağrının meydana geldiği tarafa doğru yatın. Bu sayede ağrıya sebep olan iltihap kulağınızdan akacaktır.

!!! Ağrılar bahsettiğimiz tedbirleri almanıza rağmen bir haftadan uzun sürerse hekiminize başvurmanız şarttır.Çünkü mutlaka tıbbi tedavi gerektiren daha büyük bir sorun ortaya çıkmış olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu